FI  SWE  ENG 

"Saimme tontin ja mielenrauhan"

08.08.2013

Teksti: Minna Helkiö

Kuvat: Helle House ja Minna Helkiö

Porvoolaiset Jukka Räsänen ja Pauliina Ryynänen tiesivät jo netti-ilmoituksen perusteella löytäneensä täydellisen tontin. Sijainti meren läheisyydessä ja rakentamiseen hyvin soveltuva pohja vastasivat juuri sitä, mitä he olivat kolme vuotta etsineet.

”Kun oikea tontti löytyy, siihen pitää tarttua heti”, on porvoolaisen Jukka Räsäsen vinkki tontin ostoa suunnitteleville. Pauliina Ryynänen jatkaa: ”Pitää luottaa tunteeseen. Ei kannata ostaa sellaista, joka tuntuu ihan kivalta, kun mitään parempaakaan ei löydy.”

Jukka ja Pauliina tietävät, mistä puhuvat. He alkoivat vuonna 2009 pitää silmällä Porvoon alueen tonttitarjontaa. Yksi tärkeimmistä kriteereistä oli meren tai joen läheisyys. Sitten he lähtivät ulkomaille töihin ja seurasivat tarjontaa ulkomailta käsin. Matkan varrella oli vain yksi sellainen tontti, jota olisi voinut ajatella. ”Olen asunut täällä yli 20 vuotta ja osaan heti sanoa, mitkä ovat mielenkiintoisia kohteita”, Jukka sanoo.

Viimeiset puoli vuotta he etsivät todella aktiivisesti, koska olivat palaamassa takaisin Suomeen toukokuussa. Tonttien lisäksi he harkitsivat myös omakotitaloja. Yksi uudisrakennus vaikuttikin kiinnostavalta. He kävivät katsomassa sitä useamman kerran, tekivät tarjouksen ja olivat valmiita ostamaan. Kauppaa ei kuitenkaan tullut. ”Sen jälkeen ajattelimme, että antaa olla. Asutaan kaksi vuotta Jukan vanhempien asunnossa ja katsotaan, mihin asuntomarkkinat menevät.”

Sitten Jukka lähti vielä viimeisen kerran googlailemaan.

”Yhtäkkiä hän huusi, että mä olen löytänyt meille tontin!” Pauliina kertoo. ”Katsoimme tonttia netistä, otimme auton alle ja päätimme siltä istumalta, että tämän me otamme.”

Tontti oli juuri sellainen, mitä he olivat etsineet. Kaunis, hyvällä maapohjalla oleva tasamaantontti, jonka erotti merestä vain kapea viheralue. Se sijaitsi mukavan kylämäisellä alueella Porvoon Haikkoossa.

Oli lauantai. He soittivat saman tien kohteen välittäjälle Timo Helteelle, joka alkoi hoitaa asiaa ulkomailla asuvan myyjän kanssa.
”Timo yritti heti lauantaina saada myyjää kiinni. Sunnuntaina hän kertoi, että nyt myyjään on saatu yhteys ja voimme keskustella tänään hinnasta”, Jukka sanoo.

He tekivät tarjouksen, mutta se ei mennyt läpi.

”Sitten harkitsimme kaksi ja puoli minuuttia ja teimme uuden tarjouksen”, Pauliina kertoo.

Koko hintakeskustelu käytiin sunnuntaina muutaman tunnin sisällä.

Maanantaina tehtiin esisopimus. ”Oli loistavaa, että Timolla oli silloin oikeus allekirjoittaa myyjän puolesta”, Jukka sanoo.

Pariskunta antaa kiitosta Timolle, joka ripeällä toiminnallaan varmisti, ettei täydellinen tontti pääsisi heiltä käsistä. Nyt kun se vihdoin oli löytynyt. He kiittelevät myös, että Timo oli koko ajan tavoitettavissa ja työskenteli asian eteen lauantaina ja sunnuntaina.

”Oli sellainen palo, että tämä tontti on pakko saada. Ja kun se palo tulee, on hirveätä, jos ei saa ihmisiä kiinni”, Pauliina kuvailee tunnelmiaan.

”Esisopimus oli jo sitova, joten saimme mielenrauhan heti”, huokaisee Jukka.

Kaikki hoitui ja vähän enemmänkin

Kaupantekotilaisuus sovittiin kahden viikon päähän, kesäkuun puoliväliin. Teknisesti kyseessä oli määräalakauppa. Tontti lohkottiin isommasta tontista. Siitä oli jo valmiiksi tehty lohkomissuunnitelma ja määritelty alustava rakennusoikeus. Ennen kauppaa Timo hoiti Porvoon kaupungin rakennusvalvontatoimiston kanssa määräalan vahvistusmittauksen. Helle House laati myös määräalan kauppakirjan.  

Jukka ja Pauliina kokivat, että Timo näki myös ylimääräistä vaivaa heidän eteen. ”Kun tämä tontti on näin kauniilla paikalla, niin Timo selvitti Porvoon kaupungilta, että saammeko hieman siistiä tuota puustorajaa rannan suuntaan.”

Kun nimet olivat kauppakirjassa, Jukka ja Pauliina halusivat juhlistaa hyvää kauppaa. ”Meidän kaverit tekivät samaan aikaan talokaupat, ja me lähdimme kaikki yhdessä ulos. Otimme lasilliset Itävallasta muuton mukana tuotua kuohuviiniä ja söimme hyvin!”

Talon paikka jo katsottu

Tontilla sijaitsee pieni mökki, jossa Jukka ja Pauliina aikovat tänä kesänä asua ja suunnitella taloa. Myöhemmin mökki on tarkoitus siirtää rakentamisen tieltä toiseen paikkaan tontilla.

Rakennusoikeutta on 317 neliötä. Talo tulee nouseman tontin korkeimmalle kohdalle. Jukka on erittäin tyytyväinen tontin pohjaan. ”On tärkeätä, että pystyy rakentamaan talon ns. vanhanaikaiselle paikalle eli että paikka on luonnostaan korkealla ja siinä on kovaa maata. Tässä tontissa kaikki tämä toteutuu.”

Pariskunnalla on mielessä 1,5-kerroksinen puutalo, jonka lopullinen toteuttaja ratkeaa talotoimittajia vertailtaessa. Visiona on päästä muuttamaan uuteen kotiin vuoden 2014 loppuun mennessä.

Takaisin 

Helle House Oy

Helsingin toimisto:
Eerikinkatu 27,
00180 Helsinki
infellehouse.fi
www.hellehouse.fi
www.hellehouse.ru

Porvoon toimisto:
Vanha Kuninkaantie 37,
06100 Porvoo

Helle House Oy

Eerikinkatu 27, 00180 Helsinki | Vanha Kuninkaantie 37, 06100 Porvoo | www.hellehouse.fi, www.hellehouse.ru
infellehouse.fi, Puh. +358 20 7597860+358 20 7597860, Y-tunnus: 2440085-0
Verolliset hinnat 0207 yritysnumeroihin ovat kiinteästä verkosta 0,0828 €/puh + 0,07 €/min ja matkapuhelimesta 0,0828 €/puh + 0,17 €/min.
SKVL
HVT

» tietosuoja- ja rekisteriseloste


Jos kauppasopimusta koskevaa erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttaja voi saattaa asian kuluttajariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi. Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn kuluttajan tulee olla yhteydessä maistraattien kuluttajaneuvontaan (www.kuluttajaneuvonta.fi)